Tratament astm

 Fiind o boala cronica, tratamentul este unul de lunga durata. La fel de important precum tratament este si evitarea cu orice pret a factorilor declansatori. 
Cu ajutorului medicului va va fi mult mai usor sa-i identificati si sa luati masurile adecvate impotriva lor. 
 Cea mai eficienta medicatie in cazul astmului bronsic este reprezentata de corticosteroizii inhalatori, deoarece acest tip de medicamente pot impiedica evolutia bolii. 
Pentru controlul astmului va fi recomandata si medicamentatia administrata prin inhalare, ce va avea o actiune intra-pulmonara. 
Se va utiliza asadar un dispozitiv numit inhalator, dispozitiv ce poate lua mai multe forme: inhalatoare presurizate cu doza masurata, aerosli dozati presurizati, inhalatoare cu pudra uscata sau nebulizatoare. 
 Medicul va va demonstra metoda corecta de folosire a acestor dispozitive si va stabili si modifica dozele terapeutice in functie de evolutia tratamentului.
 Inca de la inceput trebuie mentionat ca terapia astmului bronsic trebuie sa fie pluridisciplinara, alopata, homeopatica, naturala. 
 Alopata deoarece, intr-un episod acut grav care poate pune in pericol viata pacientului, medicamentele bronhodilatatoare sunt salutare. 
  Homeopatica pentru ca, in multe dintre cazuri (chiar si in acut), rezultatele sunt remarcabile. Astfel, se poate obtine o remisiune durabila si scaderea dozelor de medicatie alopata. 
 Tratamentul alopat foloseste medicamente ce vizeaza bronhospasmul si inflamatia. 
  Este important sa aveti o medicatie alopata prescrisa de un medic, in urma unei evaluari intr-un serviciu de specialitate, pentru a evita complicatiile in cazul unei crize grave.
  Medicamentele homeopate, fara efecte adverse, pot fi folosite atat la inceputul crizei, inainte de a folosi orice alta prescriptie in timpul episodului, impreuna cu medicatia bronhodilatatoare, cat si intre episoadele acute.
  Există două tipuri de medicație care se folosesc în astm și anume: 
 cea de control (controller) care se administrează pe termen lung, zilnic, pentru a reduce la minim aparitia crizelor de astm. 
 cea de salvare (reliever) care determină ameliorarea imediată a simptomelor (ex. în criza de astm) și în cazul astmului indus de efort, însă nu acționează pe substratul bolii. 
 Se folosesc: 
- Steroizi si alte medicamente antiinflamatoare 
- Bronhodilatatoare 
- Inhalatoare 
- Ceai antiasmatic si capsule din plante. 
 Indiferent de natura tratamentului, acesta este urmat doar la recomandarea medicului, bazata pe efectuarea unui control amanuntit.
 Exista si medicamente sub forma de pastile, insa cele mai multe in cazul astmului se gasesc sub forma de inhalatoare pentru ca substanta activa ajunge direct in plamani, acolo unde este problema. 
 
 Tratamentul homeopat consta in: 
  • Natrium Sulfuricumn: in caz de astm declansat pe timp ploios, cu umezeala, ceata, in perioada de toamna-iarna. 
  • Ignatia amara: in cazul unui episod acut favorizat de fumul de tigara sau de emotii puternice (suparare, cearta). 
  • Carbo vegetabilis este un medicament folosit in cazul urgentelor in care exista o lipsa a reactivitatii, colaps, transpiratii reci, cu dorinta mare de aer rece si de a fi ventilat. Abdomenul este balonat. 
  • Cuprum Metallicum se foloseste in astmul spasmodic declansat brusc, in care este prezenta durere toracica (din cauza unor crampe musculare), tuse seaca paroxistica si, uneori, laringita cu voce ragusita. 
  • Ipeca se administreaza in timpul unei crize mai mult spasmodice decat productive, cu respiratie suieratoare si tuse seaca, senzatie de greata si paloare accentuata. 
  • Arsenicum album se utilizeaza in cazul episoadelor acute care debuteaza in jurul orei 1 noaptea, cu pacient anxios, agitat si epuizat, foarte friguros. Pacientul are o senzatie de sete intensa, chiar daca soarbe inghitituri mici de apa. Remisiunea dintre crize este incompleta. 
  • Antimonium tartaricum este indicat in momentul in care plamanii si bronhiile sunt plini de secretii ce nu pot fi eliminate. 
  • Kalium carbonicum este folosit pentru pacientii palizi si obositi, frigurosi si transpirati. Pozitia este de hiperflexie cu genunchii indoiti si capul sprijinit pe ei. Tusea este insotita de o expectoratie ce are aspectul unor mici perle. Agravarea are loc intre orele 2 si 3 noaptea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.